Hva gjør trening med kroppen vår?

8AD0D4A9-BD6A-4582-9BA9-949A09B2CED0_1_201_a.jpeg

De fleste av oss vet at trening er bra for helsa og noe vi bør prioritere. Men hvorfor - og hva gjør egentlig trening med de ulike organene våre?

Selv om du ikke merker det, utgjør faktisk trening en stor forskjell på både hjerte, hjerne, muskler, fordøyelse og hormonsystemet. 

Allerede ved lett aktivitet skjer det positive effekter; blodsirkulasjonen øker, energiforbruket øker og du får bedre blodsukkerregulering. 
Trening bidrar til at du styrker både skjelett, muskler og hjertet. Du vil få en sterkere kropp og bli mer utholdende, noe som igjen kan gjøre hverdagen enklere. 

Generelt spiser vi mer usunt og er i mindre aktivitet nå enn før, noe som igjen fører til økt utvikling av ulike livsstilssykdommer. Et sunnere kosthold og mer trening kan være med å motvirke dette. 

 

Bedre livskvalitet:

Tiden du bruker på trening er tid du investerer i deg selv og din kropp, og gevinsten er mer velvære, mer overskudd og bedre livskvalitet. Uansett om du trener for å gå ned i vekt, bli sterkere, få bedre kondisjon, holde deg skadefri eller bare fordi du syns det er gøy, er trening bra for fysisk, men også psykisk helse. 

Du vil kunne oppleve fysiske forandringer med kroppen som vil gi deg bedre selvtillit og mestringsfølelse, noe som igjen har en positiv effekt på din mentale helse.

Husk at vi er skapt for å være i bevegelse, og stadig flere får skader og plager på grunn av en inaktiv hverdag. 

 

Hjernen:

Trening har positiv effekt på hjernen ved at det frigjør signalstoffer i hjernestammen som er med å påvirke humør, søvn, læring, konsentrasjon og bedre hukommelse. 

Trening har også positiv effekt på den psykiske helsen. Når du trener dannes det nye hjerneceller, og derfor er trening god medisin mot sykdommer som angst, depresjon, Parkinson sykdom og Alzheimer sykdom.

 

Hjertet:

Hjertet er en muskel, og som andre muskler blir hjertet større og sterkere når du trener. Du får lavere hvilepuls fordi et sterkt hjerte klarer å pumpe ut mer blod per slag enn et utrent hjerte. Da tar musklene opp mer oksygen og får fjernet avfallsstoffer raskere. 

Trening reduserer også fettinnholdet i blodet og blodet strømmer lettere. Og når blodet strømmer lettere, minsker også blodtrykket. Reduksjon i blodtrykket og av fettstoffene fører til redusert risiko for hjerte- og karsykdommer. 

 

Musklene:

Trening gjør at musklene våre blir mer effektive på blant annet å forbrenne fett og bedrer blodsukkerreguleringen vår. Styrketrening gjør at musklene blir større og sterkere, og forebygger da skader og beinskjørhet. Ved kondisjonstrening tilpasser musklene seg slik at de kan skape mer energi. Dette skjer blant annet ved at blodårene som ligger rundt muklene blir flere, vi får da fraktet mer oksygen til musklene, og musklene kan dermed produsere mer energi. 

 

Fordøyelsen:

Regelmessig trening har positiv effekt på fordøyelsessystemet og kan motvirke forstoppelse. I tillegg reduserer du stressnivået i kroppen når du trener, noe som også stimulerer til bedre mage- og tarmfunksjon. 

Trening kan også bidra til at du tar sunnere matvalg – noe som igjen kan føre til en mer velfungerende fordøyelse. 

 

Hormonsystemet:

Både under og etter trening skiller kroppen ut hormoner. En av disse hormonene er endorfiner som omtales som «kroppens lykkehormoner». Disse hormonene bidrar til at du kommer i bedre humør, føler deg bedre og får mer overskudd og energi i hverdagen. Også adrenalinet kan bli skilt ut når vi trener, og adrenalinet bidrar til at vi våkner mer og presterer bedre, også etter trening. 

Og føler du deg glad og fornøyd på innsiden, vil dette også vises på utsiden.

 

Litt er bedre enn ingenting

Mange ønsker gjerne å være mer aktive, men synes det er tungt å komme i gang med trening. Husk at du må ikke trene hardt eller super mye for å oppleve positive helseeffekter. Det viktigste er å sitte mindre stille. Senk kravene til deg selv, og husk at litt er bedre enn ingenting. Prøv og få inn 20-30 minutter daglig aktivitet, 150-210 minutter fordelt på en uke.

Det som er viktig er å finne en form for fysisk aktivitet som du klarer å gjennomføre og som du trives med. Da er sjansen større for at du gjør det igjen og igjen. 

-Hege-