FROKOST - hvor viktig er det?

9E565D77-1B99-49B1-9A15-CA47AA8F73CC_1_201_a.jpeg

De fleste har sikkert hørt at frokosten er dagens viktigste måltid. Stemmer det?

Og kan man hoppe over frokosten hvis man vil ned i vekt eller bare ikke har lyst på noe? Stemmer det at frokosten setter fart på forbrenningen?

Om det er bra å spise frokost eller ikke, kommer naturligvis an på hva du spiser, og det kan også være veldig individuelt. Mange fungerer ikke på skole eller jobb hvis ikke de får i seg frokost, mens andre kan gå i flere timer før sulten kommer. 

Hvorfor anbefales det å spise frokost?

Frokost blir sett på som viktig fordi den stopper fasteperioden som du går inn i når du sover (derav break-fast), og tilfører glukose og andre viktige næringsstoffer som gir deg energi gjennom dagen. 

Ved å starte dagen med en god frokost, skaper du gode måltidsrutiner og det blir lettere å ta gode valg resten av dagen. Slurves det med frokost, er det lettere at resten av dagen også får en ujevn måltidsrytme, og det kan være lettere å ty til raske og usunne løsninger senere på dagen.

Spesielt for barn vil jeg påpeke at det er viktig å spise frokost, da de får energi til å prestere i læringsprosessen og øker konsentrasjonsevnen. 

Spiser man i tillegg mat som inneholder mye fiber, som havregryn, grove kornprodukter og grønnsaker, bidrar dette til et stabilt blodsukker, som igjen kan bety mer opplagte og mindre humørsvingninger.

Barn som ikke spiser frokost eller spiser en mangelfull frokost, har også større sjanse for å gjøre dårlige matvalg resten av dagen og i det lange løp. 

De som spiser frokost spiser ofte sunnere enn de som hopper over frokosten. De har også bedre matvaner fordi de minsker sjansen for å bli fysne i løpet av dagen. 

De som hopper over frokosten har ofte en tendens til å overspise til lunsj og middag for å kompensere, så når kvelden kommer, kommer også søtbehovet. Da er det lett å gå å småspise, som fort kan bli et problem dersom maten inneholder lite viktige næringsstoffer, men høyt innhold av salt, sukker og fett. 

Dropper du frokosten og du føler blodsukkeret begynner å synke, ta heller et næringsrikt mellommåltid i stedet, som frukt, yoghurt, knekkebrød eller en neve mandler. 

Setter frokosten fart på forbrenningen?

De fleste har kanskje hørt at du setter i gang forbrenningen ved å spise frokost. 

Frokosten i seg selv er ikke nødvendigvis det som er med å øke forbrenningen, det er det totale energiinntaket i løpet av dagen som har betydning for forbrenningen. Dersom du spiser for lite og du får i deg for lite av de viktige næringsstoffene, kan forbrenningen settes ned. Begynner du dagen riktig med en god frokost, er det også lettere å velge riktig resten av dagen og komme inn i en god måltidsrytme, og det er det som kan være med å bidra til å øke forbrenningen. 

Økt muskelmasse gir økt forbrenning, og proteiner i kosten er med å bevare muskelmassen. Du skal faktisk ha en del proteiner i løpet av dagen, og spiser du for få måltider, og ikke helt tenker over innholdet i de måltidene du har, kan du fort få for lite i forhold til det kroppen din trenger, og forbrenningen din kan settes ned. Så derfor anbefales det å spise flere regelmessige måltider til dagen, slik at du sørger for å få i deg riktig og nok næring til å holde forbrenningen i gang. 

Dropp frokosten og gå ned i vekt

Mange har kanskje fått med seg rådene om å droppe frokosten for å gå ned i vekt. Stemmer det?

Som tidligere nevnt, er det ikke nødvendigvis når du spiser som spiller den viktigste rollen, men hva du inntar totalt i løpet av dagen, og her kan som nevnt frokosten legge et grunnlag. Studier viser at de kaloriene vi inntar på morgenen, blir ofte brukt mer effektivt enn de vi inntar om kvelden. Men for vektnedgang, må det totale energiinntaket reduseres, og det kan gjøres enten ved å spise mindre til hvert måltid, eller kutte ut et måltid. Ved å kutte i endene, det vil sin enten frokost eller kveldsmat, øker du tiden der kroppen går på fettforbrenning, noe som kan bidra til at du går ned i vekt. For noen passer det å kutte frokosten, mens andre må ha mat med en gang de står opp. Det viktigste er å finne en måltidsrytme som passer for deg og din hverdag.

3456CA7A-8C0F-42A5-A98A-8EE7A682DA8B_1_201_a.jpeg

Det viktigste å huske på dersom man ønsker å droppe frokosten, enten fordi man ikke er sultne så tidlig på morgenen, eller fordi målet er å gå ned i vekt, må man spise riktig og næringsrikt til de andre måltidene. Spis mettende mat med lav energikonsentrasjon som fiber, protein og sunne fettsyrer. Og styr unna mat som gir mange kalorier og lite næring som fett, sukker og stivelse. Dropper du frokosten og det går utover energinivå, konsentrasjon og dårlige valg utover dagen, er du mest sannsynlig den typen som bør prioritere frokost. 

Husk uansett vi er alle ulike individer. Det som passer for en, passer nødvendigvis ikke for en annen. Det viktigste er at du finner din måltidsrytme som passer for deg, og at måltidene er riktig og næringsrike som gir deg energi, konsentrasjon og et stabilt blodsukker. 


-Hege-