Kalori ikke alltid en kalori

5plYW-lg.jpg

Av en eller annen grunn blir ofte kalorier forbundet med slanking og hysteri og mange er livredde for dem. Men kalorier er så mye mer enn det, og det er faktisk livsnødvendig for oss. For å lykkes med en varig livsstilsendring, ligger mye av nøkkelen i kunnskap. Vi må vite hva en kalori er og hva de faktisk gjør med kroppen vår. I dag har jeg tenkt å fortelle litt mer om nettopp dette.

Hva er egentlig en kalori?

Kort fortalt så er kalorier måleenheten for energi, og menneskekroppen både får i seg og bruker store mengder energi.
Når du spiser vil næringsstoffene i maten bli omdannet til molekyler som produserer eller lagrer energi, og kroppen er helt avhengig av av energi for å holde celler og organer i gang, og for fordøyelse og opptak av viktige næringsstoffer.

En hører ofte at det er forholdet mellom energi inn og energi ut som avgjør om du går ned i vekt, opp i vekt eller holder vekten stabil, og at en kalori er en kalori uavhengig hvor den kommer fra.

Men, om målet er å gå ned i vekt, få en sunnere livsstil, få mer energi og overskudd i hverdagen eller oppnå gode treningsresultater, ja så har det litt å si hvor kaloriene kommer fra. Da er ikke 100 kalorier fra sjokolade det samme som 100 kalorier fra grønnsaker.

Hvorfor er ikke en kalori alltid en kalori?

Menneskekroppen er som et maskineri, der forskjellig type næringsstoffer og forskjellig type mat, behandles på forskjellige måter i kroppen. Noen av disse prosessene krever mer energi av kroppen din for å utføre, noe som gir en forklaring på at en kalori ikke alltid bare er en kalori.
Det du spiser er med å påvirke din forbrenning, ditt energinivå, din sultfølelse og dine matvalg.
Spiser du 100 kalorier fra grønnsaker gir dette deg en god metthetsfølelse, da du kan spise store mengder i forhold til det lille du får for 100 kalorier fra sjokolade. Grønnsaker gir deg et stabilt blodsukker som igjen gjør det lettere å ta andre gode valg.
Sjokolade derimot vil gi deg et ustabilt blodsukker, det øker sultfølelsen, det trigger søtbehov og du vil bare ha enda mer, og den “onde” sirkelen er i gang.

Du forbrenner mer av protein:

Forskjellig type mat forbrennes på forskjellige måter i kroppen. Hvis vi tar for oss makronæringsstoffene protein, karbohydrat og fett, bruker de forskjellig mengde energi til de ulike prosessene de utfører. For eksempel krever det mer av kroppen å omdanne proteiner til energi, sammenlignet med for eksempel karbohydrat. I tillegg er protein det næringsstoffet som gir lengst metthetsfølelse og det demper søtsug, slik at du automatisk vil innta færre kalorier. Proteiner er også musklenes byggesteiner, og muskler forbrenner fett. Så det er ikke for ingen grunn at det anbefales å ha litt fokus på proteiner dersom man ønsker ned i vekt.

Fett vs. fett:

Som jeg har skrevet om tidligere, så er ikke fett ett fett. Her er det også forskjeller på hvordan det påvirker kroppen. Vi har to typer fett, det mettede og det umettede, der det ene lagrer fett, mens det andre forbrenner fett. Det usunne fettet som finnes i smør, frityrmat, kjeks, potetgull og sjokolade, er ikke spesielt bra og kan føre til økning av det farlige magefettet som igjen kan føre til livsstilssykdommer og overvekt. Det sunne fettet derimot, som finnes i blant annet avokado, olivenolje, mandler og nøtter, inneholder også kalorier, men bidrar til å øke fettforbrenningen, det gir metthetsfølelse og demper søtsug. Derfor kan vi også her si at 100 kalorier fra potetgull, ikke er det samme som 100 kalorier fra avokado.

GI-tabellen:

Om ikke du har hørt om GI-tabellen, så er dette en tabell som viser matvarer med høy og lav GI-verdi. GI-verdien sier noe om hvor raskt blodsukkeret stiger når du spiser de ulike matvarene. Et høyt inntak av matvarer med høy GI-verdi, kan påvirke hormoner og ulike organfunksjoner på en uheldig måte. En matvares blodsukkerrespons i kroppen har derfor stor betydning på hvordan en bør sette sammen kostholdet.
Mat med høy GI, som sukker, matvarer med hvitt mel, hvit pasta og ris, bør derfor reduseres. Grønnsaker og grove kornprodukter derimot, har lav GI-verdi, og vil derfor virke motsatt på kroppen, og bør derfor inkluderes i kostholdet.

Så, hva vil jeg frem til?

Jo, dersom du ønsker gode og varige resultater, samtidig som du bevarer humør og energi, så tenk over hvor du henter dine kalorier fra. Å leve på for eksempel knekkebrød og ost, chips og sjokolade, gir deg svært lite næring, du får ingen metthetsfølelse, store blodsukkersvingninger og lite energi. Velg heller å fylle ditt kaloribehov med gode og næringsrike matvarer. Inkluder gode karbohydrater som er kroppens viktigste energikilde. Finnes i blant annet grønnsaker og grove kornprodukter. Proteiner er som nevnt over viktig da det er kroppens byggesteiner, det demper søtsug og det gir god metthetsfølelse. Finnes i blant annet rent kjøtt, kylling, fisk, egg, bønner, linser og meieriprodukter. Og inkluder sunne fettkilder som finnes i blant annet oliven/rapsolje, mandler, nøtter og avokado. Dett gir også god metthetsfølelse og bidrar til økt fettforbrenning.

Eksempel: Lys tortillalefse og grov tortillalefse inneholder nokså like mange kalorier. Hvorfor blir man da anbefalt å spise grov? Ikke det at det skiller veldig mye, men grov lefse inneholder litt mer fiber enn lys. Fiber bidrar til økt metthetsfølelse, som igjen gjør at du kanskje spiser litt mindre, slik at totalen blir mindre.

Så, ikke alltid tenk på hvor mange kalorier en matvare inneholder, det er derfor jeg ikke er så for kaloritelling, men tenk på hvor de kommer fra og hva de gjør med kroppen din. Spis matvarer som gir god metthetsfølelse, som gir et stabilt blodsukker og som bidrar til god forbrenning.

Hilsen Hege:)

Ønsker du hjelp til å nå dine mål, hjelper jeg deg gjerne med en kostholdsplan tilpasset deg og dine behov og mål.
Ta kontakt på post@hegehushovd.no for mer informasjon eller for en uforpliktende prat.

Følg meg gjerne på Instagram @hegehushovdno, eller på min Facebookside Hege Hushovd - sunn endring  for inspirasjon til en sunnere livsstil.