Hvordan lese næringsinnhold?

IMG_0280.JPG

Det er ikke alltid like lett å skjønne seg på ingredienser og næringsinnhold som står på etiketten på matvarene. Hva skal man egentlig se etter?
Og det kommer også litt an på. Noen har allergier og ønsker å se om matvaren inneholder det, andre ønsker å se på næringsinnholdet av karbohydrat, protein og fett, eller noen ønsker å redusere inntak av sukker og salt og ser på innholdet av det. 

Behovet kan være så mangt, men det å ha en viss forståelse av hva de ulike matvarene består av, er ikke så dumt. 
Jeg er så heldig å ha kontor rett over en Menybutikk, og da hender det faktisk av og til at jeg tar med kundene ned hvor vi har en liten gjennomgang på noen av produktene og sammenligner litt alternativer. De fleste blir veldig overraska over mange ting når de først begynner å kikke litt nærmere på det. 

Hva skal man se etter?
Når det gjelder ingredienser kan en grei huskeregel kan være at jo kortere ingredienslisten er, jo bedre er det. Det som står øverst er det som det er mest av, og det som står sist, er det minst av. Som for eksempel på syltetøy, her står sukker oppført først, deretter andel bær. Så det kan jo være noe å tenke litt over. 

Næringsinnhold:
Det kan også være lurt å se på produktets næringsinnhold, altså hvor mye kalorier, karbohydrat, protein og fett det inneholder. Ofte står også innholdet av kostfiber og salt. Det man ser etter her, kommer litt an på hva man skal bruke matvaren til. Skal det være en karbohydrat, protein- eller fettkilde? Dt står som regel oppført per 100 gram, men noen ganger også per porsjon. Så har du en sjokolade på 50 gram, er det bare å doble verdiene. 

Det en bør være litt obs på er der det står "tilsatt sukker" eller "hvorav sukkerarter".
Matvarer med tilsatt sukker bør helst være null, og hvorav sukkerarter bør være så lav som mulig. Hvorav sukkerarter er naturlig sukker som for eksempel laktose i melk eller fruktose i fruktjuice. Selvom det er naturlig påvirker det alikevel blodsukkeret og bør derfor begrenses. 
"Hvorav sukkerarter" finnes i mange produkter, og her kan man faktisk få noen aha-opplevleser når man begynner å kikke. Er målet å redusere vekten, kan en huskeregel være at den bør inneholde nærmere 10 gram per 100 gram. Jo mindre desto bedre. Yoghurter, musliblandinger og syltetøy, kan være none typiske "feller". 
Står det kun oppført karbohydrat, og ingen sukkerarter, er dette mye bedre da det ikke påvirker blodsukkeret. Som for eksempel i havregryn er det 63 gram karbohydrat per 100 gram og ingen sukker, mens det i Honni korn inneholder 84 gram karbohydrat hvorav 34 gram er tilsatt sukker.  

Når det gjelder fett har vi jo både det sunne fettet (flerumettet og enumettet), og det usunne (mettet fett og transfett). Inneholder produktet det sunne fettet står det som regel oppført, mens hvis det bare står fett, dreier det seg om det usunne fettet.

Spis mest mulig naturlig og rent:
Dersom du ønsker å ha kontroll på hva du får i deg av næringsstoffer og tilsetningsstoffer, bør du velge så rene produkter som mulig og lage mest mulig fra bunnen av. Mange ferdigkjøpte produkter inneholder mer av både sukker, salt og tilsetningsstoffer som gjør at matvaren skal smake bedre. Smaksforsterkere er ofte avhengighetsskapende som gjør at hjernen får beskjed om at den vil ha mer. Dette fører igjen til at en spiser mer og ikke får samme metthetsfølelse som om man spiser rene produkter. 
Så velg fiskefilet, kyllingfilet og karbonadedeig, fremfor blandingsprodukter som fiskekaker, pølser og kjøttdeig. 

Velg renest mulig, og husk at jo færre ingredienser desto bedre:)

-Hege-
 

PS: Dersom du ønsker hjelp til å sette opp en tilpasset kostholdsplan, ta kontakt på post@hegehushovd.no