Hvor mye utgjør småspisingen?

Litt her og litt der kan faktisk utgjøre et ekstra måltid til dagen.

Litt her og litt der kan faktisk utgjøre et ekstra måltid til dagen.

Du tenker at en sjokoladebit her og en der ikke spiller så stor rolle, eller den ekstra osteskiven du tar når du lager matpakke til ungene. Litt smågodt fra godteskuffen på kvelden, wienerbrødet du tar i jobbmøtet, eller kaffe latten du bare må ha. Men faktisk kan alt dette lille ekstra være med å sette en brems i en vektnedgangsfase, eller eventuelt føre til vektoppgang.

Det er faktisk viktig at kroppen får litt hvile mellom måltidene, slik at den ikke blir “lurt” til å tro den trenger påfyll hele tiden.
Dette er ofte uvaner man har, men som heldigvis kan gjøres noe med. Jeg har flere kunder som er frustrerte for at de ikke går ned i vekt, de spiser jo så sunt. Men graver vi litt mer ned i kostholdet, viser det seg at det er mange som glemmer “det lille ekstra”.

Det er viktig å være klar over at småspising ikke er det samme som et mellommåltid. Et mellommåltid er som regel kontrollert og planlagt, og gir kroppen næringsstoffer som den trenger, mens småspising er som regel noe en putter i seg som gir mye kalorier, og såkalte “tomme” kalorier.

Så mye utgjør småspisingen:

 • 3 biter sjokolade, 150 kcal

 • 3 skiver gulost, 160 kcal

 • en liten neve peanøtter, 20 gram, 130 kcal

 • 10 biter smågodt, ca. 200 kcal

 • 1 wienerbrød, 400 kcal

 • 1 kaffe latte med helmelk, 195 kcal


Hvordan unngå småspising?

Småspising skjer som regel nærmest automatisk. Det er så lett tilgjengelig, tenker at det er så lite at det gjør ikke noe, men faktisk kan totalen utgjøre et helt måltid. Og da sier det seg litt selv at det totale regnestykket dessverre ikke går opp. Du tenker at løsningen er å spise mindre til neste måltid, men det som skjer at du har lurt kroppen til å tro at den skal få næringsrik mat, så da vil den bare rope etter mer, i håp om at den skal få noe nyttig. Og for at kroppen skal jobbe riktig og gi resultater, er det næringsrik mat den trenger, ikke såkalte “tomme” kalorier.
Men småspising handler mye om uvane, og den kan en faktisk klare å kvitte seg med.

Noen tips på veien:

 • Sørg for å ha regelmessige og varierte måltider gjennom dagen. Da er det lettere å opprettholde et sunt kosthold og holde småsulten borte.

 • La magen få minst 3 timer “pusterom”. Velg i tilfelle et sunt mellommåltid som bidrar til å holde blodsukkeret stabilt. Kan være et frukt, grønnsak, en yoghurt/skyr, smoothie eller en liten neve med nøtter.

 • Sørg for å drikk godt med vann gjennom hele dagen. Gir både metthetsfølelse og bidrar til å dempe søtsug. I tillegg er det godt både for fordøyelsen og at du føler deg mer opplagt.

 • Sørg for å være fysisk aktiv. Det kan være med å regulere blodsukkeret, i tillegg til å få tankene vekk fra suget etter å spise noe.

 • Bevisstgjøring! Veldig mye handler om bevisstgjøring og nettopp det å ta et valg når du står overfor fristelsen. Velg og motstå og kjenn på mestringsfølelsen etterpå:)

Kos deg med måte;)

-Hege-