Hva gjør sukker med kroppen din?

48F352FD-79A4-472A-88DD-1EC66231D87F.jpeg

Vi hører ofte at sukker er skadelig for helsa, og at det er noe vi ikke bør ha for mye av i kostholdet. Men hva skjer egentlig i kroppen når vi spiser det?

Det som er med vanlig hvitt sukker, er at det inneholder verken vitaminer, mineraler eller fiber og er rett og slett det vi kaller «tomme kalorier». Det bidrar kun med energi i form av kalorier, uten viktige næringsstoffer som kroppen trenger. 

Det skjuler seg i alt fra godteri, kaker, brus, pålegg, frokostblandinger og ferdigprodukter, og er det vi betegner som «raske karbohydrater» på grunn av at det brytes raskt ned og tas opp i kroppen. 

Når du hiver innpå en sjokolade eller brus for å få opp blodsukkeret, stimuleres hjernen til å utløse signalstoffer som gjør deg våken, glad og avslappet. Men dessverre er den følelsen svært kortvarig. Blodsukkeret faller nemlig like raskt som det økte, du blir trøtt, irritabel og ukonsentrert. I tillegg får du lyst på mer søtt, og en «ond sirkel» er i gang. Kaloriene fra hvitt sukker gir svært liten metthetsfølelse som gjør at du totalt spiser for mye. 

Forskjell på sukker

I prinsippet er hvitt sukker det samme som for eksempel fruktsukker (fruktose) fra frukt eller melkesukker (laktose) fra melk. Men i motsetning til hvitt raffinert sukker er dette naturlig sukker som også inneholder viktige kilder som vitaminer og mineraler som kroppen trenger. 
Det naturlige sukkeret i frukt og melk bruker også lenger tid på å brytes ned, noe som gjør blodsukkeret mer stabilt.  

Negative effekter

Spiser du for mye sukker på sikt, kan dette føre til livsstilsykdommer som overvekt og diabetes. Men før det kommer der, kan det føre til en rekke negative bivirkninger som kan gjøre det utfordrende å utøve dine daglige gjøremål.

Lite energi – har du lite energi og inntar noe sukkerholdig for å få opp energinivået, er det dessverre en kortvarig lykke. Du får en rask økning i energi, men den synker dessverre like raskt igjen. Responsen til denne type utmattelse er å drikke brus, sjokolade eller andre sentralstimulerende midler som har et høyt innhold av sukker. Dette vil bare starte syklusen igjen. 

Dårlig humør – når man er sulten blir man ofte sliten og gretten, og man skylder på lavt blodsukker. Man spiser sukker for å få humøret opp igjen, men det faller med en gang sukkeret er spist opp. Humørsvingningene blir knyttet opp til alt som inneholder glukose, og denne typen tilbaketrekking kan oppstå uansett hva du spiser.

Dårligere prestasjonsevne – da sukkeret gir så variasjoner i energinivået, i tillegg til at et høyt sukkerinntak går på bekostning av annen næringsrik mat som gir energi, vil dette føre til dårlige prestasjonsevne og konsentrasjon til å utføre hverdagslige aktiviteter som skole, jobb og trening. 

Vektøkning – når hjernen har fått mer sukker enn den trenger for å fungere, vil kroppen lagre restene som fett. Spiser man mye sukker og får i for mye kalorier totalt, kan dette føre til overvekt på sikt. 

Dårlig hud – det å fordøye sukker krever tilstedeværelse av insulin, som er et kraftig stoff som kommer inn i kroppen når du spiser for mye sukker. Mange er følsomme for dette, og huden kan få reaksjoner. Så har du problemer med huden, kan det å kutte ned på sukker være verdt å prøve. 

Høyt blodtrykk – da sukker er vanskelig å forbrenne, kan dette sette en større belastning på hjertet, som igjen kan øke blodtrykket. Dette er ikke en sykdom i seg selv, men det kan øke risikoen for andre sykdommer. 

Avhengighet – dersom du kjenner et behov for å spise godteri eller noe søtt hele tiden, kan det være et tegn på at du spiser for mye sukker, og du har etablert en form for avhengighet av det. Vi trenger glukose for å overleve, og jo mer vi spiser av det, desto mer forteller hjernen deg at du må lage mer av det. 

Risiko for sykdommer – hvitt sukker er energirikt og metter lite, og det er da fort gjort at vi får i oss for mye energi hvis kostholdet inneholder for mye sukker. Høyt sukkerinntak over tid bidrar til at vi ligger i et energioverskudd over tid, og da vil den energien vi har til overs lagres som fett i kroppen. Dette kan føre til overvekt, som igjen er en risikofaktor for flere ulike livsstilsykdommer, som blant annet diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og noen typer kreft. Naturlig sukker fra frukt og melk har ikke denne effekten. 

Så reduser hvitt raffinert sukker fra godteri, is, kaker og brus, men spis yoghurt, melk og frukt med god samvittghet:)

-Hege-