Karamellpepperkaker

Sunnere pepperkaker med innbakt karamell

Selvom Desember er en måned en skal kose seg med både god mat og julebakst, er det mange som også ønsker å ha en litt sunnere variant tilgjengelig. 
Og da kan jeg anbefale denne sorten på det sterkeste. Pepperkake OG karamell i samme bit er i hvertfall i mine øyne den perfekte kombo. 

Karamell:

  • 1 boks vikingmelk (evt. fløte)
  • 0,2 dl sukrin gold
  • 2 ss fibersirup gold
  • 1 ts vaniljepulver (kan sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en kjele og kok opp under omrøring. Når karamellen er blitt mørk og seig er den ferdig. Tar ca. 40 minutter.
Hell blandingen i en boks med med bakepapir og avkjøl i minst 3 timer.

Pepperkakedeig:

  • 2 egg
  • 60 g smør
  • 50 g sukrin gold
  • 0,2 dl fibersirup gold
  • 1 dl havremel
  • 2 dl mandelmel
  • 0,5 dl hvetemel (evt speltmel)
  • 2 ts kanel
  • 1 ts natron
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts ingefær
  • 1,5 ts nellik
  • 0,5 ts salt

Smelt smøret og bland inn sukrin og sirup. Ha i egg og resten av ingrediensene, og elt godt. Tilsett evt mer mel om det trengs. Sett kaldt i minimum en time.

Når karamellen er avkjølt, deler du karamellen i små biter. 
Lag en pølse av pepperkakedeigen og del i små biter (ca. 2 cm). Rull som kule, legg i en karamellbit og klem igjen med deigen slik at karamellen er dekket.

Legg på et brett med bakepapir og stek i ovnen på 180 grader i ca. 10 min. 

Kos deg med de beste julekakene med god samvittighet i julen:)