Når motivasjonen forsvinner...

Som Grete Waitz sa til meg en gang, senk ambisjonsnivået, og før du vet ordet av det har du gjennomført en god økt.

Som Grete Waitz sa til meg en gang, senk ambisjonsnivået, og før du vet ordet av det har du gjennomført en god økt.

Det å holde motivasjonen oppe med trening og en sunn livsstil kan til tider være vanskelig, og det er helt normalt at motivasjonen kan komme og gå i perioder. Og det syns jeg også er helt greit. Man skal tillate seg å ta noen pauser i blant, kanskje det rett og slett er kroppen som sier ifra at den trenger det. Men utfordringen er at disse pausene ikke blir for lange. Og kommer man ut av de gode treningsvanene, kommer man som oftest ut av de gode spisevanene også. Det henger som regel sammen.

Spesielt i tiden vi er i nå kan det være lett å kjenne på at motivasjonen forsvinner. Det er mørkt, kaldt og sofaen og det som hører førjulstida til frister mer. Man senker skuldrene og tenker at nå skal det nytes, vi tar det i januar. Og ja, denne tida skal absolutt nytes, men tenk så mye mer du vil nyte den dersom du fortsatt klarer å opprettholde en sunn livsstil, i tillegg til at januar måned vil gå mye lettere. 

Så hvordan komme seg over denne dørstokken når motivasjonen ikke er tilstede?

unnamed-1.jpg

1. Aksepter en pause i ny og ne
Hvis kroppen sier helt stopp en dag du egentlig skal trene, eller om dette gjelder en liten  periode. Ja så gi kroppen den pausen. Kanskje det er et tegn på at det er nettopp det den trenger, og med en lite pause kjenner du faktisk at du savner trening og den sunne livsstilen du var så godt i gang med, og det er lett å komme i gang igjen. 
Men pass på så ikke pausen blir for lang.  Ofte kan det være sånn at jo lengre pausen blir, desto vanskeligere blir det å komme i gang igjen.

2. Hvorfor gjør jeg det?
Tenk over hvorfor du egentlig gjør det. Er der fordi du MÅ, eller fordi du VIL? Mest sannsynlig er det for den gode følelsen det gir deg etterpå, og for noen høres det kanskje uforståelig ut, men man kan faktisk bli avhengig av den. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg så og si har tvunget meg på trening. Jeg gjør det ikke alltid fordi jeg har så innmari lyst, men for den gode følelsen det gir meg etterpå. Og en ting vet jeg hvertfall sikkert, jeg har aldri angret på en treningsøkt. Kanskje ikke alle er like effektive, men noe er uansett bedre enn ingenting. 

3. Ikke tenk så stort
Ikke alltid tenk at du må trene så og så lenge eller så og så hardt for å få nok utbytte. Tenk at uansett hvor lite eller hva du gjør, så er det uansett bedre enn å ikke gjøre noe. 
Som Grete Waitz sa til meg en gang jeg treff ho og som jeg ofte bruker i forhold til min egen motivasjon. "Senk ambisjonsnivået og før du vet ordet av det er treningsøkta unnagjort".
Hun slet selv ofte med motivasjonen til å ut å løpe. Da tenkte hun at en gåtur skal jeg alltids klare i dag, men jeg tar på meg treningsklær og joggesko da det er mer behagelig, og gjerne noe god musikk på ørene. Det tok ikke lange tiden før hun merket at dette går jo veldig greit og plutselig var gåturen blitt til løpetur og humøret på topp når hun var ferdig. Hun overvant ambisjonene. Jeg sier ikke at en skal sammenligne seg med damer som henne, men ikke alltid sett for høye krav til deg selv og treningsøkten. Da er det bedre å senke ambisjonene og "vinne over seg selv".

4.Tenk nytt
Du trodde du hadde funnet din treningsform og treningsvanene var allerede godt innarbeidet. Men kanskje du faktisk trenger å gjøre noe helt annet en periode. Finn en treningsform du tror kan være noe for deg og prøv det ut. 
Prøv å finn noe du føler du mestrer, det gir både motivasjon og selvtillitt.
Alternativt kan du bare gjøre noen endringer med treningsformen din. Flytt den innendørs eller utendørs, alt ettersom. 
Eller kanskje du bare trenger å gjøre noe annet bare den dagen for å komme i gang igjen.
Tenk nytt og tenk alternativt!

5. Flytt fokus
Hvis du sier til deg slev "jeg orker ikke å trene, jeg orker ikke å trene", nei da orker du selvfølgelig ikke å trene. Men minn  deg heller på hva treningen gjør med deg og hvor fornøyd du er med deg selv etterpå.
Og jeg lover deg at sofaen vil også smake mye bedre da.
Tenk litt som med rydding av huset. Du gjør det ikke fordi du syns det er gøy (vil jeg tro), men du gjør det fordi du må, for at huset skal se bra ut og for den gode følelsen du har etterpå når du setter deg i sofaen og huset er ryddet og fint. Slik er det også med trening. Du har gjort noe bra for kroppen og helsa di og du kan slappe av etterpå med god samvittighet. 

6. Sett deg mål og belønn deg selv
Sett deg mål for uka, måneden eller for en viss periode, og belønn deg selv når du har fullført det. Både mål og belønning og to viktige motivasjonsfaktorer.

7. Lag en avtale
Det å avtale trening, gåtur eller hva det måtte være med en venn, kjæreste, en gruppe, en PT, kan være med å hjelpe på motivasjonen. Det blir da vanskeligere å la være samtidig som det er mye hyggeligere og gøyere. Så finn noen og spill på lag med. 

8. Få støtte fra personer rundt deg
Be folk som er deg nær pushe deg litt. Om det er foreldre, kjæreste/ektefelle eller en god venn. Kan kanskje være irriterende der og da, men husk at det er godt ment og du takker dem garantert etterpå. 
Som tidligere aktiv syklist i barneåra, var det ikke alltid like lett å komme seg ut på trening. Ble aldri presset av mine foreldre, men de gav meg alltid en påminnelse på følelsen og stoltheten jeg fikk når treningen var overstått. Da kom jeg meg som regel ut. 

Så alt i alt, ikke se på det som at du straffer deg selv ved å gjøre det, men en tjeneste du gjør deg selv og helsa di. 

God samvittighet betyr mye:)

Og sist men ikke minst...IKKE GI OPP!!