Tips til hvordan du kan gjøre grillmaten sunnere

IMG_0494.JPG

Når det er sol og godt og varmt ute, er det ikke alltid det frister å bruke tid på kjøkkenet inne. Da er det perfekt å flytte matlagingen ut og benytte seg av alt det gode en kan lage på grillen.

Mange tenker nok at det er usunt å skulle grille hver dag, men det trenger det overhodet ikke å være dersom du tar noen smarte og gode valg. 
Ved å følge noen av disse rådene kan du gjerne kose deg med grillmat hver dag hele sommeren. 

Velg magert og rent kjøtt

Velg rent kjøtt fra kylling, kalkun, svin, vilt og hjemmelagde hamburgere. Dette er mer næringsrikt, proteinrikt og inneholder mindre salt, fett og kalorier enn farseprodukter. Et tips når du velger kjøtt, kan være å se etter nøkkelhullsmerket på produktene. 

Skal du ha pølse, gå for de magre variantene, og velg lompe framfor brød. Lag hamburger av karbonadedeig, dropp osten, fyll på med grønnsaker og velg grovt brød framfor fint.

Grill fisk

Fisk er utrolig godt å legge på grillen. I tillegg inneholder det godt med proteiner og sunne fettsyrer som kroppen trenger. Laks, ørret og hvit fisk kan enten grilles, ha i folie, på spyd eller på rist. Og salmaburgere eller grove fiskekaker er et godt alternativ til hamburgeren.

IMG_0496.JPG

Grillspyd

Her er det bare å bruke fantasien og lage din favoritt. Det kan være kyllingfilet, laksefilet, rent kjøtt av svin eller okse, mager pølse. Kutt i biter og tre på et spyd sammen med grønnsaker som for eksempel sopp, løk, paprika, squash, tomat eller frukt som ananas og vannmelon. Her er det bare å tre på det du måtte ønske, og ekstra godt gjør det seg med litt marinade på.

Grønnsaker på grillen

Grønnsaker på grillen er bare helt fantastisk godt, og setter rett og slett grønnsakene til nye høyder. I tillegg er det både sunt og næringsrikt. Kutt forskjellige grønnsaker i biter, ha på litt god olivenolje og godt krydder og grill i folie. Eller legg grønnsaken rett på grillen, som squash, aubergine, maiskolbe, sopp, blomkål, hjertesalat. Perfekt måte å få inn 5 om dagen på. Sunt, smakfullt og innbydende. 

Friske salater

En god og frisk salat smaker alltid godt til grillmaten. Salatmiks sammen med for eksempel jordbær eller vannmelon, valnøtter og balsamico gir en frisk og sommerlig smak. En god tomatsalat, gjerne med mozzarella og basilikum, mango og avocadosalat, brokkolisalat eller en god og hjemmelaget potetsalat. Og selvfølgelig en stor og god salatbolle med miks av alt av grønnsaker en ønsker og har tilgjengelig. 

Hjemmelaget dressing

Dressing og sauser kan ofte være et godt tilbehør til grillmaten, men dessverre inneholder det ofte en del kalorier og ugunstig fett. Men fortvil ikke, her finnes det mange gode alternativer. 

Lag dressinger med kesam eller yoghurt, blandet med for eksempel hvitløk, chili, lime, krydder og urter. Eller bruk oljebaserte dressinger av olivenolje, rapsolje eller balsamicoolje. Andre gode tilbehør som inneholder mer av det sunne fettet framfor det usunne, er en god pesto, guacamole eller hummus. 

IMG_0497.JPG

Mine sunne grillfavoritter:

  • Fylt squash på grillen

  • Salmaburger med rucola, avocado, mango og grovt hamburgerbrød

  • Grillspyd av svin eller kylling med mango og avocadosalat

  • Hamburger av karbonadedeig og søtpotetfries

  • Grillet kyllingfilet med brokkolisalat og maiskolbe

  • Grillet laks med mango og avocadosalat

  • Marinert kyllingfilet med tomat- og mozarellasalat og grilla hjertesalat

  • Pizza med fullkornsbunn stekt på steinplate


Ønsker du hjelp til å nå dine mål, hjelper jeg deg gjerne med en kostholdsplan tilpasset deg og dine behov og mål.
Ta kontakt på post@hegehushovd.no for mer informasjon eller for en uforpliktende prat.

Følg meg gjerne på Instagram @hegehushovdno, eller på min Facebookside Hege Hushovd - sunn endring 
for inspirasjon til en sunnere livsstil.