Styrke eller kondisjonstrening for vektnedgang?

Mange lurer på hva de bør trene for å redusere fettmassen. Styrke eller kondisjon?
Ja takk begge deler spør du meg.

Og for all del, ikke glem det viktigste, nemlig kostholdet.
Til syvende og sist er det kaloribalansen som styrer om man går opp eller ned i vekt. 

Dersom du tenker kun på å se at vekttallet går ned, kan kondisjonstrening sammen med et sunt kosthold være det mest effektive. Men tenker du helhetlig og at du ønsker å bli smalere og fastere, vil det være hensiktsmessig å inkludere styrketrening. 

Det som er med styrketrening er at det har flere helsemessige gevinster. Det reduserer blant annet risikoen for muskel- og leddplager og beinskjørhet, i tillegg til at det øker hvileforbrenningen. Trener du jevnt med styrke over tid, vil muskelmassen bygge seg opp, og du vil øke forbrenningen din, også i hvile. Så selvom du forbrenner mer der og da med kondisjonstrening, kan det føre til at du mister muskelmasse, noe som igjen fører til lavere forbrenning, og da lettere å gå opp i vekt igjen. 

MEN, trener du styrketrening, er det viktig å ikke henge seg for mye opp i vekttallet. Muskler veier nemlig mer enn fett, og hvis man ikke ser at tallet på vekta går ned, kan det være lett å miste motivasjonen. Men muskler tar mindre plass enn fett, så vær tålmodig og du vil etterhvert merke det på både klær og midjemål.

For vektreduksjon er det til syvende og sist at du forbruker mer kalorier enn du inntar, men for å få resultater, er det også viktig at du spiser nok, men riktig mat. Kroppen trenger riktig "drivstoff" for å holde motoren i gang slik at ønskede resultater kan oppnås. 

Et annet spørsmål oppi dette er hvilken form for kondisjonstrening som er den beste?
Da vil jeg si at jo mer energi du bruker, desto bedre. Tren der du bruker store deler av kroppen og ha høy intensitet i øktene. Det krever energi og øker etterforbrenningen. Tren heller kortere. Så når du først har kommet det på trening, gi det lille ekstra og du vil lettere oppnå målet ditt. 

Så tenker du helhetlig, kombiner styrke og kondisjonstrening, ha fokus på høy intensitet i kondisjonstreningen og progresjon i styrketreningen. 
Spis nok, men riktig mat. Anbefaler å ha fokus på rikelig med grønnsaker, gode proteinkilder og vann. 
Og til slutt, ikke glem hverdagsaktiviteten! 
Jo mer bevegelse utenom, desto raskere resultater.

Ønsker du hjelp med en tilpasset kostholdsplan, send meg en mail på post@hegehushovd.no.

Lykke til:)