Fettforbrenning - hva er det egentlig?

IMG_0481.JPG

Mange har som mål å gå ned i vekt, og da er det viktig å øke energiforbruket og fettforbrenningen, slik at det totale regnestykket med at du forbruker flere kalorier enn du inntar går opp.

Men hva er egentlig fettforbrenning?

Fettforbrenning er en prosess som nettopp går ut på at fettet forbrennes. Det er den prosessen der mat brytes ned og blir frigjort som energi. Du har sikkert hørt at noen har lav forbrenning mens andre har høy forbrenning. Og ja, hvordan forbrenning man har er veldig personavhengig. Faktorer som spiller inn er både kjønn, alder, vekt, men også genetiske forutsetninger kan spille inn. Faktisk er det slik at kroppen jobber konstant og du forbrenner fett selvom du ligger på sofaen. Er du svært lite aktiv, vil du mest sannsynlig ha forholdsvis lav forbrenning.
Men, det positive er at det finnes flere ting man kan gjøre for å øke fettforbrenningen.

Øk basalmetabolismen, altså hvileforbrenningen din!

Som man vet om man ønsker ned i vekt, opp i vekt eller holde vekten vedlike, så handler alt seg om forholdet hva man inntar og hva man forbruker. Inntar du mer kalorier enn du forbrenner, skapes en positiv energibalanse som resulterer i at overskuddet lagres som fett. Og motsatt får du dersom forbruket er større enn inntaket, det vil resultere i vektreduksjon.
Men en veldig viktig faktor her, er ikke at man sulter og spiser minst mulig for å gå i underskudd, det ender bare med at man mister vann og muskelmasse, og forbrenningen reduseres. Målet er å øke eller hvertfall bevare muskelmassen din, da muskelceller krever mer energi enn fettceller. Faktisk så forbruker 1 kg muskler opp til 100 kcal mer per dag enn hva 1 kg fett gjør.

Vær fysisk aktiv!

Ved å mosjonere regelmessig havner du i en positiv sirkel, der du i tillegg til å øke forbrenningen din, også aktiverer kroppen og forbrenner både under og også etter økten. Effektiv kondisjonstrening er viktig for å øke kroppens oksygenopptak. Oksygenopptak vil si kroppens evne til å levere oksygen til muskelcellene, som igjen henger sammen med hvor mye fett kroppen din er i stand til å forbrenne. Har du dårlig oksygenopptak, vil også forbrenningen din være dårligere. Men for å ikke miste muskelmasse, er det viktig å kombinere dette med styrketrening. For når musklene forsvinner, går forbrenningen ned, og når forbrenningen går ned, lagrer du mer fett.
Men husk at du må ikke alltid trene lengst mulig og bli mest mulig svett. Det handler om å trene riktig og med riktig intensitet. En god og intensiv fullkroppsøkt og en intervalløkt er gode økter for å forbrenne fett, og det trenger ikke ta mer enn 30 minutter dersom du gjør det riktig.

Spis riktig!

Kostholdet er viktigst! Du kan trene så riktig som bare det, men spiser du ikke riktig, ja så vil du ikke klare å gå ned i fettprosent. Spiser du for lite og feil i tillegg, vil du ikke oppnå resultater og forbrenningen din vil reduseres. Ha fokus på de viktige næringsstoffene, protein, fett og karbohydrater, og da disse har forskjellige oppgaver i kroppen, må de også fordeles deretter. Protein er musklenes byggesteiner, og som nevnt, jo mer muskler, jo høyere forbrenning. Så sørg for en proteinkilde til hvert måltid.
Selvom det er fett du kanskje ønsker å kvitte deg med, ja så skal du faktisk spise fett, riktig fett. Fett forbrenner fett, i tillegg til at det bidrar til å dempe søtsug. Dersom du reduserer litt på karbohydrater til et måltid og erstatter dette med litt sunt fett, tvinges kroppen til å bruke fett som energi. Og spis riktige karbohydrater til riktig tid. Grove kornprodukter, grønnsaker, frukt og bær.

Drikk vann og få nok søvn!

Ja det er en grunn til at jeg har mye fokus på at kundene mine skal drikke godt med vann. Det er sånn at kroppen din trenger vann til alle dens funksjoner, og ønsker du å øke fettforbrenningen din, drikk vann!! Både fettforbrenning og muskelbygging krever at cellene er ordentlig hydrerte. La vann være tørstedrikken og prøv å drikk 8-10 store glass vann per dag.

Søvn er faktisk en veldig viktig faktor for å øke fettforbrenningen din. For lite søvn og for uregelmessig søvnmønster kan faktisk sette forbrenningen din helt ute av spill. Kroppen vet ikke da når den skal lagre fett, når den skal forbrenne eller når den skal restituere. Prøv og legg deg og stå opp til noenlunde samme tid hver dag og prøv å få 7-8 timer søvn per natt.

Og husk!
Du øker ikke fettforbrenningen din over natta. Det krever tålmodighet og kontinuitet i det du gjør. Klarer du å holde på gode vaner over tid vil du opparbeide en god forbrenning, som igjen gjør at du får de resultatene du er ute etter. Husk at strenge dietter ødelegger forbrenningen din fremfor å bygge den opp, og du vil ikke klare å få varige resultater.

Det handler om å finne en levelig livsstil, ikke en kortvarig diett!

-Hege:)


Ønsker du hjelp til å nå dine mål, hjelper jeg deg gjerne med en kostholdsplan tilpasset deg og dine behov og mål.
Ta kontakt på post@hegehushovd.no for mer informasjon eller for en uforpliktende prat.

Følg meg gjerne på Instagram @hegehushovdno, eller på min Facebookside Hege Hushovd - sunn endring 
for inspirasjon til en sunnere livsstil.