Bør man kutte karbohydrater for å gå ned i vekt?

images-5.jpeg

Jeg er veldig opptatt av at man ikke skal kutte noe helt fra kostholdet, men heller fokusere på hva hva man bør ha mer av, og hva man bør ha mindre av. Karbohydrat er kroppens viktigste energikilde, så ja, du trenger karbohydrater. Men det finnes ulike typer karbohydrater, og noen av disse kan det være hensiktsmessig å redusere dersom målet er å gå ned i vekt.

For de aller fleste som går på lavkarbodiett, ender med å legge på seg igjen når de begynner å spise karbohydrater igjen. For du kan ikke utelukke et næringsstoff resten av livet. Men du kan leve med å redusere det, og det er det som vil gi en varig endring.

Selv er jeg veldig opptatt av å inkludere karbohydrater i mine kostholdsplaner, men kanskje ikke hvilke som helst karbohydrater. Noen bør være en del av det daglige kostholdet, mens andre bør ikke være en del av det daglige kostholdet.

Hva er karbohydrater?
For å forklare litt om karbohydrater, så består det av fiber, stivelse og sukker. Du har de langsomme karbohydratene som inneholder mye fiber. Disse er bra for deg og bør inkluderes. Så har du de raske karbohydratene, som består av sukker og stivelse. Disse gir mange kalorier og lite næring, og bør derfor reduseres.

Raske karbohydrater
De raske karbohydratene er de som finnes i kaker, boller, loff, sjokolade, godteri, brus og annen sukkerholdig drikke. Disse blir tatt raskt opp i kroppen og øker blodsukkernivået i kroppen raskt. Du får i deg mange kalorier, men med lite næring som gjør at du blir fort sulten igjen. Da sukker trigger sukker, er det mest sannsynlig dette du fyller på med igjen, og den onde sirkelen er i gang. Dessverre kan disse tomme kaloriene bidra til overvekt. Så raske karbohydrater bør ikke være en del av hverdagen, men heller benyttes ved spesielle anledninger.

Langsomme karbohydrater
De langsomme karbohydratene derimot, tar det lenger tid å bryte ned i kroppen, du holder deg mett lengre, og du får ikke den blodsukkerstigningen som gjør at du får behovet for å fylle på raske karbohydrater.
De langsomme karbohydratene finner du i grovt brød, grove kornprodukter, fullkornspasta/ris, grønnsaker, frukt og bær og belgfrukter. Disse inneholder mye fiber og bidrar til en god og langvarig metthetsfølelse. Så er målet ditt å ned i vekt, fokuser på langsomme karbohydrater.

Spis fiber!
Grunnen til at jeg anbefaler å inkludere fiber i måltidene er at det gir metthetsfølelse, du får et stabilt blodsukker slik at det er lettere å ta andre gode valg, i tillegg til andre flere gode helsegevinster.
For det første er fiber bra for magen og fordøyelsen, det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og redusere kolesterolet, og det kan gjøre det lettere å gå ned i vekt, samt å holde vekten nede.

Hvordan redusere sukker og stivelse?
Det å spise mindre av godteri, kaker, brus og slike matvarer man vet inneholder mye sukker, er selvfølgelig det viktigste man kan gjøre. Men det finnes sukker i så mange andre ting man ikke helt tenker over. Så kikk litt på næringsinnholdet bak på matvaren. Der står det hvor mye av karbohydratene som er sukkerarter, og som kan være lurt å ha så lav verdi som mulig. Husk at det finnes mye sukker i matvarer som syltetøy, frokostblandinger, yoghurt, ferdigmat og “posemat”.
Når det gjelder stivelse har ikke det en egen verdi, men da kan det være greit å vite at mat som inneholder hvitt mel, hvit pasta og ris, inneholder en del stivelse.

Behov
Hvor mye karbohydrat du trenger kommer an på aktivitetsnivået. En person som trener mye, og spesielt utholdenhet, trenger mer karbohydrat enn de som ikke er så aktive.
Men har du generelt et sunt og variert kosthold med fokus på “5 om dagen”, så får du mest sannsynlig i deg det du trenger av næringsstoffer. Kjenner du derimot at du har lite energi og overskudd, ja så er det mest sannsynlig noe i kostholdet ditt som bør justeres.

Men til syvende og sist så er det kalorier inn og kalorier ut som bestemmer vektnedgangen, at du klarer å holde en negativ energibalanse over tid. Så velg kalorier som gir deg næring og energi, fremfor “tomme” kalorier som tapper deg.

Håper dette gav deg noen tips på veien:)

-Hege-

Ønsker du hjelp til å nå dine mål, hjelper jeg deg gjerne med en kostholdsplan tilpasset deg og dine behov og mål.
Ta kontakt på post@hegehushovd.no for mer informasjon eller for en uforpliktende prat.

Følg meg gjerne på Instagram @hegehushovdno, eller på min Facebookside Hege Hushovd - sunn endring 
for inspirasjon til en sunnere livsstil.