Sett fart på fettforbrenningen din!

Forbrenningen omdanner maten vi spiser til energi som kroppen forbruker. Jo mer kroppen er i bevegelse, jo mer forbrenner den, og jo mer energi bruker den. Lav forbrenning kan gjøre det vanskelig å gå ned i vekt, og for å øke forbrenningen, er det kosthold og trening som gjelder. 

Så hvordan kan du øke forbrenningen?

1. Beveg deg mer!
Hvis du går, løper, trener styrke eller bare reiser deg for å hente et ekstra glass vann på jobben, så øker energiforbruket i kroppen som igjen øker forbrenningen. 
Så øk de hverdagslige bevegelsene og du kan faktisk øke forbrenningen med inntil 20%.

2. Spis hyppig!
Og da spesielt frokost. Frokost er viktig for å sette fart på forbrenningen. Uten frokost setter kroppen forbrenningen på et lavt nivå og sparer på den energien som er i kroppen. Hver gang vi spiser, bruker vi ekstra energi i fordøyelsen. Så ved å spise hyppig starter man opp "motoren" flere ganger i løpet av dagen, noe som gjør at det kan være lettere å gå ned i vekt. 

3. Tren styrke!
Når du trener styrke øker muskelmassen og dermed også forbrenningen. Kroppen bruker mer energi på å opprettholde muskler enn fett, og du forbrenner selv når kroppen er i ro. Fokuser på de store muskelgruppene i armer og bein, rumpe og lår, og tren så du blir sliten i musklene. Er 12 repetisjoner for lett å ta, da bør du øke belastningen.

4. Riktig påfyll!
Ønsker du å gå ned i vekt handler det ikke om å spise minst mulig, men så riktig som mulig. 
Invester kaloriene dine i det som gir mest næring og god metthetsfølelse. Da reduserer du lysten på usunne matvarer og det blir lettere å holde kaloriinntaket innenfor. Et vekttap krever nemlig at du forbrenner flere kalorier enn du inntar.

5. Øk proteininntaket!
Å ha fokus på proteiner i kosten når du skal ned i vekt kan være hensiktsmessig. 
Proteiner bygger nemlig opp musklene og cellene i kroppen vår, som igjen da øker fettforbrenningen. I tillegg metter proteiner godt og holder blodsukkeret stabilt. 

6. Spis rent og naturlig!
Lag det meste fra bunnen av. Da skiller du ut unødvendig sukker, salt, transfett etc. som lures inn i prosessert mat. 
Spis rent kjøtt og masse grønnsaker.
Prøv å unngå produkter med aspartam som det finnes i blant annet lettbrus. Kroppen reagerer som om den får tilført vanlig sukker, den vil da sende ut insulin, som igjen fører til at kroppen lagrer fett. 

7. Øk fettforbrenningen med sunt fett!
Fett gir deg energi, holder deg mett lengre og bidrar til økt fettforbrenning. 
Ca. 20% av energien du får fra kosten bør komme fra fett. Det vil være med å dempe lysten etter annen fettholdig mat og du vil holde apetitten nede. 
Tenk at du skal ha ca. 1 spiseskje med sunt fett til hvert måltid.
Gode kilder finner du blant annet i oliven-, raps- og kokosolje, avokado eller usaltede nøtter som mandler og valnøtter og hampefrø.
Ha det i juicen eller smoothien til frokosten og du får en kjempegod start på dagen:)

8. Drikk vann!
Fordøyelsen blir bedre av å drikke vann, og en god fordøyelse har betydning for fettforbrenningen. Så en god væskebalanse kan gjøre det lettere å gå ned i vekt, samtidig som det gir en metthetsfølelse og apetitten reduseres. 

9. Sov godt!
For lite søvn kan påvirke fettforbrenningen ved at hormonene i kroppen blir forstyrret. Dette fører ofte til at man spiser mer og får mer lyst på søtsaker, som da gjør at man legger på seg. Lite søvn oppfattes som stress for kroppen. Og når man stresser øker produksjonen av stresshormonet kortisol, som igjen stimulerer til fettlagring. 
Så ønsker du å gå ned i vekt, få kontroll over stresset og sov godt:)

10. Le!
Ja en god latter forlenger livet sies det! Det kan i hvertfall øke hjerterytmen og stoffskiftet, og jeg har faktisk lest at dersom du ler 15 minutter om dagen, kan du øke kaloriforbruket med nærmere 15.000 kcal i året:)

Så opp av stolen og le folkens:)